Viktig info om mobilnäten och förstärkning 2020
Ny uppdaterad information våren/sommaren 2020.
Eftersom det sker stora förändringar i de mobila näten ser vi det viktigt att informera alla befintliga och presumtiva kunder om dessa förändringar för att undvika att man fattar fel beslut och investerar i fel utrustning.
Som vanligt är vi brutalt ärliga, vilket också innebär att du kan få helt annan information (eller ingen alls) av andra aktörer i branschen. Tänk då på att vi tjänar ingenting på att informera om detta, snarare tvärtom. Hade vi gjort som många andra och fortsatt att kränga prylar som inom något år blir värdelösa så hade vi kunnat tjäna pengar på det, men sådana är inte vi.
Det man normalt som egen användare (oavsett privat eller företag) har kunnat förstärka är 3G på 2100-bandet. De frekvenstillstånd som operatörerna har går ut 2025.
Det har funnits 4 olika nät i Sverige på 2100-bandet, det gemensamma nätet för Tele2 och Telia i bolaget SUNAB, egna nät för Telenor och TRE i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlskrona (med viss omnejd, vet att Lerum utanför Göteborg räknas in i Göteborg) samt ett gemensamt nät för Telenor och TRE (i bolaget 3GIS) utanför dessa 4 städer.
Under de senaste 2 åren har det uppstått en schism mellan Tele2 och Telia i SUNAB vilket gör att de båda vill avveckla detta nät snarast, de har sedan i våras stoppat ALLA (nya) tillstånd på 2100-bandet. Samtidigt har Telenor aviserat att de skall släcka sitt 2100-nät senast 2022. Tre har inte delgett någon information och 3GIS svarar på frågan; ”Frekvenstillstånden löper ut 2025”.
Detta innebär att när som helst mellan nu och 2025 kan en repeater-lösning baserad på 2100MHz sluta att fungera. Oavsett vilken operatör man har. Det troliga är dock att det sker betydligt tidigare än så.
De flesta operatörer verkar blunda för det faktum att många byggnader kommer att bli utan fungerande telefoni när detta händer, en del till och med samhällskritiska. Vi har varit inblandade i mobiltäckning på både reningsverk, vattenverk, värmeverk och stora miljöanläggningar. Platser där det av säkerhetsskäl är kritiskt med fungerande telefoni.
Så vad kan man göra då?
Det beror på vem man har som operatör! Och naturligtvis om man vill ha täckning för en eller flera operatörer. Vill också framhålla här att trots att Telia hamnar först i listan har vi i dagsläget inget samarbete med dem, kanske i framtiden. De är de som faktiskt tänkt längst i detta.
Följande alternativ finns:
- Skaffa Telia som operatör, de har sedan ett par år ett eget nät på 900MHz där de i dagsläget sänder 2G (GSM-telefoni) och 3G (data och telefoni). Det kommer att övergå till 2G (GSM-telefoni) och 4G (höghastighets-data(upp till ca 40Mbit/s)) inom något år.
- Prova att använda modern teknologi i form av wifi-samtal och VOLTE (Voice Over LTE) som båda är en form av IP-telefoni men man gör det från sin mobiltelefon. En teknik som finns hos alla operatörer idag, men som fortfarande dras med lite barnsjukdomar. Dessutom kräver den att man har telefoner som klarar av detta, i princip alla nyare telefoner gör det, men inte äldre. Att det rör sig om IP-telefoni är också något operatörerna inte riktigt vill prata om, då det teoretiskt hade gått att skaffa ett rent data-kort till sin telefon och skaffa en annan operatör för IP-telefoni. Då kan man komma undan med ofantligt mycket billigare telefonilösningar än vad de vanliga abonnemangen kostar idag, speciellt om man mest har inkommande samtal. Man kan då också välja vanliga telefonnummer, exempelvis 08 för Stockholm eller 031 för Göteborg. Vi har t.ex. fast IP-telefoni på kontoret som kostar 49:-/månad och då ingår dessutom en massa samtal i det.
- Skaffa en repeater för 2G (GSM-telefoni), men då är det viktigt att veta att detta ger endast tillgång till samtal, ingen dataöverföring (egentligen GPRS, men det är så långsamt att det inte är något att prata om annat än för IoT (Internet of Things) alltså små korta datamängder från exempelvis elmätare mm.) Viktigt att veta är att även dessa repeaters kräver precis som tidigare, tillstånd från operatörerna och de är betydligt kinkigare med att släppa in repeaters i 2G-näten, de har varit väldigt glada att kunnat hålla detta till endast 3G tidigare. De är livrädda för störningar i näten med all rätt eftersom det säljs ofantligt mycket otillåtna prylar därute som orsakar stora problem på sina håll.
I dagsläget skulle jag säga att Telia INTE kommer att släppa tillstånd på 2G då de har sitt eget 3G-nät på 900MHz, TRE har inget 2G-nät och Tele2 samt Telenor samarbetar om 2G i ett gemensamt nät. Här tror jag man har störst framgång med att få ett tillstånd hos Tele2 i dagsläget, Telenor har historiskt varit svåra på 2G. Kanske för samhällskritiska företag/byggnader att det kan slippa igenom.
Det är de olika alternativ som står till buds. Det gör det också oerhört mycket mer komplext att bygga en lösning för flera operatörer.
4G och 5G då?
Eftersom 4G och 5G endast är data (ja, jag vet att jag skrev om VoLTE förut, läs vidare) så kommer operatören vid en förfrågan om tillstånd i de näten att hänvisa till att man kan installera en 4G eller 5G-router med en utomhusantenn för att plocka in signalerna, sedan få man själv distribuera ut dem i byggnaden med hjälp av ett eget wifi-nät. På så sätt kommer man åt wifi-samtal via 4G eller 5g-näten. Det kräver i och för sig att man bygger ett wifi-nät, men det bryr sig inte operatörerna om. Men det är oftast billigare än att bygga ett antenn-nät och installera repeaters.
Så vad rekommenderar vi då? Vi skall ju ändå föreställa experter.
Har du/ni Telia som operatör eller kan tänka dig/er att byta till dem, inga problem. Vi bygger(eller designar och levererar) ett system för 900-MHz som ger er både tal och data med mycket god inomhustäckning.
Har ni inte Telia, men ni har wifi. Testa att aktivera VoLTE / wifisamtal hos er operatör och i era telefoner (börja med de som har moderna telefoner och testa innan ni köper nytt till de som inte har). Tycker ni att det fungerar bra, kör så.
Fungerar det inte bra, ansök om tillstånd hos Tele2 för 2G och se om det beviljas, då kan vi leverera ett 2G-system för 900MHz som ger er tillgång till samtal hos Tele2 och Telenor.
Har Ni TRE eller Telenor och befinner er utanför Stockholm, Göteborg och Malmö eller Karlskrona (viss omnejd), ansök om tillstånd för 2100-MHz hos 3GIS och installera en repeater för 3GIS, men förbered er på att det är en högst temporär lösning, den kommer att sluta fungera senast 2025. Alternativet är att överväga ett byte av operatör.
Har ni någon av dessa operatörer och befinner er i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Karlskrona (med viss omnejd)?
För Telenor, ansök om tillstånd hos Telenor (eller Tele2) för en 2G-repeater, får ni tillsånd kan vi diskutera vidare.
Har ni TRE i någon av dessa städer och inte tycker att wifi-calling fungerar, byt operatör är den bistra sanningen.
Har ni frågor? Maila på: [email protected] , de mailen kommer direkt till mig så svarar jag.